Alimentos Impossíveis: o segredo para a “Fome Zero”?

"Eu não queria estar no ramo alimentar, queria fazer algo para fazer um planeta melhor para as gerações futuras". Da Web Summit 2021, é assim que Patrick Brown, Fundador e CEO da Impossible Foods, começa a apresentar a sua empresa e a explicar o conceito de Impossible Foods. Esta empresa visa restaurar a biodiversidade e reduzir o impacto das alterações climáticas através da transformação do sistema alimentar global numa transição de uma dieta baseada em animais para uma baseada em plantas. Nesta busca por um "futuro melhor", a Impossible Foods, uma empresa que desenvolveu alguns dos mais conhecidos fast foods baseados em plantas, abordou vários Objectivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS's).

Como é que os Alimentos Impossíveis conseguirão atingir a “Fome Zero” (SDG 2)?

Por exemplo, a deficiência de nutrientes número um a nível mundial é a deficiência de ferro. Sendo um dos principais componentes dos glóbulos vermelhos, ajuda a transportar o oxigénio para as células espalhadas por todo o corpo. No entanto, com uma função tão importante, uma das principais fontes para ela é a carne vermelha, como a carne de vaca. A carne de vaca é, na maioria dos países, cara. Por conseguinte, a obtenção deste nutriente não está disponível para todos. Tendo isso em mente, os Alimentos Impossíveis criaram produtos, tais como o Hambúrguer Impossível, onde este nutriente está presente. A vantagem deste “hambúrguer de carne de vaca”? Pode ser obtido utilizando menos de 96% de terra, 87% de água e 89% de emissões de gases com efeito de estufa, quando comparado com a carne de vaca convencional promete a empresa.
No entanto, estes produtos ainda estão longe de estar disponíveis para as pessoas atingidas pela pobreza. “A nossa empresa precisa de se tornar maior, conseguir mais economias de escala, para que possamos produzir os nossos produtos em maior escala, de forma mais barata”, explica o professor. “Os investidores já aprovaram a comercialização dos nossos produtos em África com um lucro de 0%, o que é um objectivo muito importante para mim, mas neste momento ainda não temos os meios necessários”.

Patrick Brown, professor de bioquímica na Stanford Medical School, sabia que tinha de criar a “Impossible Foods” durante um ano sabático.

Os Alimentos Impossíveis podem ter um verdadeiro ‘Consumo e Produção Responsável (SDG 12)?

A partir de agora, a maior parte dos recursos da cadeia de fornecimento de Alimentos Impossíveis é prevenida a partir dos Estados Unidos da América, excepto o óleo de coco, que provém das Filipinas. “Para nós, o factor mais importante é o trabalho e as práticas ambientais dos locais de onde recebemos os nossos alimentos. E analisamos isso rigorosamente”. Das emissões globais de gases com efeito de estufa produzidos pelo homem, cerca de 24% são preventivos da agricultura e de outros usos da terra. Desta percentagem, até cerca de 15 a 16% depende da indústria alimentar. As Nações Unidas declararam que só a indústria pecuária é responsável por quase 9% das emissões de gases com efeito de estufa de origem humana. Segundo Patrick Brown, “se este sistema alimentar baseado em alimentos fosse eliminado, haveria muito mais alimentos nutritivos disponíveis no mundo.

A utilização de animais é o que torna a produção alimentar tão ineficiente”. Mas e se todos se mudarem para os Hambúrgueres Impossíveis? Para os vegetarianos e veganos, Patrick Brown tem uma mensagem: “Por favor, continue a comer os seus hambúrgueres vegetarianos. Queremos disponibilizar Hambúrgueres Impossíveis aos consumidores de carne para que possamos mudar os seus hábitos alimentares”. A Impossible Foods, acrescentando aos seus cuidados com o ambiente, trabalha para tornar os produtos apelativos para os consumidores. O seu objectivo é mantê-los “deliciosos, mais saudáveis e mais nutritivos, bem como mais sustentáveis e mais baratos”, diz Brown. “Os nossos produtos têm um desempenho superior ao dos alimentos para animais”. Num espectáculo gustativo americano, as nossas pepitas foram declaradas a provar mais como frango do que as pepitas de frango. Mas faz sentido porque as galinhas não se estão a esforçar muito para ter o gosto de galinhas e nós estamos. E se não for suficientemente frango para o consumidor, podemos torná-lo mais frango”, explicou o fundador da empresa.

Será possível a Impossible Meat trabalhar na Ação Climática (SDG 13)?

Embora ter carne a trabalhar em termos de acção climática pareça inalcançável, a Impossible Foods, cuja carne provém de plantas, está a tentar combater a mudança climática. “A Terra perdeu metade da sua vida selvagem nos últimos 40 anos e a utilização de animais no sistema alimentar é quase inteiramente responsável por um catastrófico colapso global contínuo da biodiversidade”. Patrick Brown acredita que “A substituição da agricultura animal é de longe a coisa mais impactante que podemos fazer para começar uma reviravolta na progressão das alterações climáticas. E é exactamente isto que estamos a fazer na Impossible Foods”.

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Impossible Foods: the secret for “Zero Hunger”?

“I didn’t want to be in the food business, I wanted to do something to make a better planet for future generations”. From Web Summit 2021, that’s how Patrick Brown, Founder and CEO of Impossible Foods, starts introducing his company and explaining the concept of Impossible Foods. This company aims to restore biodiversity and reduce the impact of climate change by transforming the global food system on a transition from an animal-based diet to one based on plants. In this search for a “better future”, Impossible Foods, a company that developed some of the most well-known plant-based fast foods, tackled several Sustainable Development Goals (SDGs).

How will Impossible Foods achieve ‘Zero Hunger’ (SDG 2)?

For instance, the number one nutrient deficiency worldwide is iron deficiency. Being one of the major components of red blood cells, it helps transport oxygen to the cells spread all over one’s body. However, with such an important function, one of the main sources for it is red meat, such as beef. Beef is, in most countries, expensive. Therefore, obtaining this nutrient is not available for everyone. With that in mind, Impossible Foods created products, such as the Impossible Burger, where this nutrient is present. The advantage of this ‘beef burger’? It can be obtained by using less than 96% land, 87% water and 89% greenhouse gas emissions when compared to conventional beef promises the company. However, these products are still far from being available to poverty-stricken people. “Our company needs to get bigger, achieve more economies of scale, so we can produce our products at a larger scale, in a cheaper way”, explains the professor. “Investors have already approved to commercialize our products in Africa with a 0% profit, which is a very important goal to me, but right now we don’t have the means yet”. 

Patrick Brown, professor of biochemistry at Stanford Medical School knew he had to create Impossible Foods during a sabbatical year.

Can Impossible Foods have a real ‘Responsible Consumption and Production (SDG 12)?

As of now, most of the supply chain resources of Impossible Foods is prevenient from the United States of America, except coconut oil, which comes from the Philippines. “For us, the most important factor is the labour and environmental practices from the places we are getting our food from. And we strictly look into that”. 

From the global manmade greenhouse gas emissions, around 24% are prevenient from agriculture and other land use. From this percentage, as much as around 15 to 16% is dependent on the food industry. The United Nations stated that the cattle industry alone accounts for nearly 9% of human-caused greenhouse gas emissions. According to Patrick Brown “if this aliment-based food system was eliminated, there would be much more available nutritious food in the world. The use of animals is what makes the food production so inefficient”. But what if everyone moves to the Impossible Burgers? For vegetarians and vegans, Patrick Brown has a message: “Please keep eating your vegetarian burgers. We want to make Impossible Burgers available to meat consumers so we can change their eating habits.” 

Impossible Foods, adding to their care for the environment, works on making the products appealing to the consumers. They aim to keep them “delicious, healthier and more nutritious, as well as more sustainable and cheaper.”, says Brown. “Our products outperformed animal food. In an American taste show, our nuggets were declared to be tasting more like chicken than chicken nuggets. But it makes sense because chickens are not trying very hard to taste like chickens and we are. And if it’s not chickeny enough for the consumer, we can make it more chickeny.”, explained the founder of the company. 

Is it possible for Impossible Meat to work on Climate Action (SDG 13)?

Though having meat working in terms of climate action sounds unachievable, Impossible Foods, whose meat comes from plants, is trying to fight climate change. “Earth has lost half of its wildlife in the past 40 years and the use of animals in the food system is almost entirely responsible for a catastrophic ongoing global collapse of biodiversity”. Patrick Brown believes that “Replacing animal agriculture is by far the most impactful thing we can do to start a turn back in the progression of climate change. And this is exactly what we are doing at Impossible Foods.”

At the press conference, Brown made an exclusive announcement: “We have just expanded our market to Australia and New Zealand, two country’s whose carbon footprint due to meat consumption is huge”. In fact, from the eight countries, Impossible Foods is exporting to, so far, four of them are part of the top 8 most meat consumers. By eating Impossible Foods, consumers might be helping to reduce a greenhouse gas footprint by the equivalent of driving 36 miles in an average American car, water which is equivalent to daily average household consumption in the US, free a land area which is enough to plan one and a half new trees. 

Impossible Foods is, therefore, a startup that, starting with the goal of fighting climate change, has been tackling several other urgencies to achieve a “better Planet, for the future generations”, as desired by the founder of the company. Now, depending on how much consumers buy Impossible Meat, the markets where they can be found right now will (or not) increase. Only that way, one can see how far this company goes…

Catarina Oliveira, Diogo Martins